‘Kunstvernieler’ Freddie Mercury liet zijn geliefde Japanse prenten verbleken

Veiling Queen-zanger Freddie Mercury kon mooi zingen, maar hij ‘vernielde zijn Japanse kunst’ aldus critici.

Een ‘wrak’: de geveilde, door de zon verbleekte Japanse Haranubo-prent van Freddie Mercury
Een ‘wrak’: de geveilde, door de zon verbleekte Japanse Haranubo-prent van Freddie Mercury Sotheby’s

Niet iedereen is enthousiast over de spectaculaire veiling van de inboedel van Queen-zanger en rockster Freddie Mercury (1949-1991) dezer dagen bij Sotheby’s in Londen. Met name niet over de staat van zijn Japanse prenten, die maandag 11 september bijna allemaal boven richtprijs geveild zijn. „Hoe een beroemdheid Japanse kunst vernielde: de zaak van Freddie Mercury” was onlangs de kop van een Instagram-post van de Leidse Japanse prentengalerie Hotei. De kleurige Japanse prenten van kunstenaars als Harunobu en Koryusai die Mercury in de jaren zeventig in goede staat kocht, „zijn wrakken geworden”. Ze zijn allemaal verbleekt, bijna kleurloos geworden, door zonlicht, blijkt op de Sotheby’s veilingsite. Hoe de prent bedoeld is, laat Hotei-eigenaar Chris Uhlenbeck zien in zijn Instagram-post.

De ongebleekte, kleurrijke prent van een liefdespaar van Suzuki Haranubo uit 1768, uit de collectie van het Brits Museum
The Trustees of the British Museum

Hij zet twee versies van de houtsnede met twee geliefden van Suzuki Harunobu uit 1768, Returning Sail at the Towel Rack naast elkaar: de bijna kleurloze, wit met lichtroze verschoten versie van Mercury – en de prent met zijn oorspronkelijke kleuren, vol groen, oranje en paars, uit de collectie van het Brits Museum. Dergelijke prenten zijn erg kwetsbaar. „Hoe groot Freddie Mercury ook was als muzikant, hoe hij voor zijn kunstschatten zorgen moest, wist hij niet. Of misschien kon het hem vanwege zijn rijkdom niet schelen”, aldus de Hotei-post. De verschoten Harunobu-prent bracht maandag 8.890 pond (10.368 euro) op (richtprijs 6.000 pond). „Terwijl die is nu niet meer dan 400 euro waard is,” aldus Uhlenbeck.